Termografija - DAMIBA Trade

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

PROFIL PREDUZEĆA – INFRARED & DEFENSE

Elektronska pošta Štampa PDF

Sadašnja pozicija preduzeća DAMIBA trade d.o.o. je rezultat dugogodišnjeg zalaganja u domenu infracrvene termovizije u smislu postizanja visokog nivoa kompetentnosti i stručnosti u radu sa infracrvenim mernim i nemernim uređajima.

2002. godine, fenomen termovizije na našim prostorima bio je potpuno nepoznat. Uz podrsku menadžera kompanije FLIR iz Svedske i SAD osniva se Damiba trade d.o.o. sa ciljem promocije i komercijalizacije termovizijskih kamera ove renomirane kompanije.

FLIR je americka kompanija koja razvija termovizijske optičke sisteme već više decenija. Patent termovizijskih detektora je zaveden kao vojni patent i cela tehnologija je inicijalno bila namenjena isključivo u vojne svrhe. Izuzetno brzim i naglim razvojem tehnologije već osamdesetih godina proslog veka uvidela se veoma velika korist u preventivnom održavanju civilnih postrojenja. Termografski instrumenti su postajali sve manji i kompaktniji, dok je napretkom tehnologije i elektronika postajala sve brža. To je dovelo do nagle ekspanzije termovizije i merne termografije u civilnom sektoru koja i dalje traje, jer se svakim danom pronalaze novi vidovi primene ove tehnologije a ona postaje i ekonomski sve pristupačnija.

Damiba po svom osnivanju, počinje veliku bitku za promociju i edukaciju tržista, stavljajući ekonomske ciljeve u drugi plan. Bilo je potrebno prevashodno edukovati tržiste koje je bilo vise od decenije pod embargom dok je infracrvena tehnologija ubrzano napredovala.

Nakon godinu dana intenzivnog rada i prezentacija pojavljuju se prvi klijenti i počinje prva komercijalizacija infracrvenih kamera kod nas. Taj period smo iskoristili i za stručno usavršavanje sopstvenog kadra u smislu medjunarodno priznatih termografskih sertifikacija.

U početku, zbog rigidnog režima izvoznih dozvola iz SAD, komerciajalizacija FLIR kamera bila je znatno otežana. Vremenom je usled političkih promena u zemlji i unapređenja odnosa dveju zemalja, taj rezim ublažen i danas imamo većinu proizvoda u civilnom sektoru, u slobodnoj prodaji.
U međuvremenu, sve većom spoznajom tehnologije infracrvene termografije pojavila se potreba za snimanjem i termografskim ispitivanjem postrojenja i naš tim je spremno dočekao nove poslovne izazove. Od 2006. godine Damiba kontinuelno pruža usluge termografskih ispitivanja i kontrole prema standardu ISO17025:2006 u razlicitim industrijskim, gradjevinskim,  naučnim i ostalim specificnim sektorima. Snimanja vrši visoko stručni i međunarodno sertifikovani kadar, FLIR kamerama Damibe iz segmenta FLIR Advanced Thermal Solutions, najvišeg tehnološkog sadržaja, koje su regularno kalibrisane u laboratorijama proizvodjaca. Poslednjih godina naše aktivnosti termovizijskih snimanja izražene su u segmentu Energetske efikasnosti u građevinarstvu i u segmentu otkrivanja gasova u insustriji prerade nafte i naftnih derivata i distribuciji prirodnih gasova, tzv. Optical Gas Imaging metodom ‘hlađenim’ termalnim kamerama.

Danas Damiba ima zavidno iskustvo u pružanju termovizijskih usluga i referenc lista usluga sa renomiranim imenima klijenata predstavlja ogledalo visokog nivoa know-how.a našeg preduzeća.

Dalja edukacija tržišta i spoznaja IC tehnologija, dovodi do interesovanja velikih kompanija za stručnim usavršavanjem sopstvenog kadra. Kompanije koje su medju prvima nabavile IC opremu uvidele su potrebu za proširenjem sopstvenog know-how.a i saopštavaju nam svoje potrebe za usavršavanjem sopstvenog kadra.

Damiba pokreće prve kurseve kod nas, ITC- level I – Infrared training centra , američke renomirane akademije za infracrvenu termografiju. U početku učestvujemo u organizaciji kurseva u inostranstvu, a 2008. godine organizujemo i prvi kurs na srpskom jeziku kod nas sa svom pratecom literaturom, laboratorijom i stručnim prevodom. Kurseve drže ITC level II i III, sertifikovani predavači iz inostranstva, a od 2010. godine imamo i visoko kvalifikovane predavače iz zemlje. Do danas Damiba je obućila preko 100 inženjera i stručnjaka iz naše i zemalja bivše Jugoslavije.

Naročitu pažnju posvećujemo post prodajnoj podršci i praćenju klijenata kroz njihova iskustva sa IC opremom pružajuci konstantu tehničku podršku i prateći ih u njihovom radu i osvajanju ove tehnologije.

Poslednjih godina Damiba je pokrenula komercijalizaciju FLIR IC opreme bez merenja, a to su termovizijski uređaji za vojnu primenu, obezbeđenje, komponentistiku i automobilsku industriju. U ovom sektoru već smo ostvarili zapažene rezultate i nastojimo da održimo isti način pristupa tržistu kao i sa termografskim uređajima, negujući pažljivo odnose sa klijentima kako pre same nabavke, tako i nakon nabavke FLIR opreme.

Danas je Damiba trade d.o.o. u stručnim krugovim već ostvarila svoj zapaženi imidž i jedan od najvažnijih ciljeva je da se taj imidž i dalje unapređuje. Zato ćemo i ubuduće da negujemo isti pristup i entuzijazam koji nas je doveo do pozicije koju imamo danas, a to je referentni centar za infracrvenu termoviziju na našim prostorima.

DAMIBA TRADE d.o.o. je u sektoru odbrambenih tehnologija od 2009 godine i bavi se konsaltingom i nabavkom kontrolisane robe i robe dvostruke namene, ne samo FLIR proizvodnje,  za potrebe Ministarstva Odbrane Republike Srbije, Ministarstva Unutrašnjih Poslova Republike Srbije, njihovih remontnih zavoda, ustanova i agencija, kao i konsaltingom za vojne, civilne i razvojne projekte. DAMIBA TRADE d.o.o. u skladu sa zakonskim propisima, registrovana je za spoljnotrgovinsku delatnost kontrolisanom robom, naoružanjem i vojnom opremom:

-        Rešenje Ministarstva Ekonomije i Regionalnog Razvoja br. 300-12-080-00656/2009-12

-        Rešenje Ministarstva Spoljne i Unutrašnje Trgovine i Telekomunikacija br.355-080-00053/2013-05

Damiba trade d.o.o. registrovana je pri Američkoj Direkciji za Odbrambene Tehnologije (DDTC) pri Uredu za političko vojne poslove SAD, kao zvanični Broker za ITAR (International Traffic in Arms and Regulations) vojnu i opremu dvostruke namene, class XII, pod brojem K-4326.

Damiba trade d.o.o. je danas jedno moderno preduzeće, orientisano na visoku tehnologiju, stručni kadar i na klijente. Sama priroda posla zahteva od našeg kadra konstantno usavršavanje i ne samo poslovni odnos sa klijentima. Naši klijenti cesto postaju i nasi partneri. Naši napori u domenu promocije infracrvene termovizije i pratećih vojnih tehnologija se nastavljaju i oni su nas prioritetni cilj, kao i sam odnos prema krajnjim korisnicima.

Rukovodstvo

Trenutno ste na strani: O nama O nama Profil kompanije