Termografija - DAMIBA Trade

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Usluge snimanja u gradjevinarstvu

Elektronska pošta Štampa PDF

Pri analizi i ustanovljavanju energetskog stanja spoljnjeg omotača zgrade moguće je koristiti bezkontaknu, nerazarajuću metodu termografskog snimanja intenziteta toplotnog zračenja u infracrvenom području. Nakon merenja ostaje trajan zapis – termogram - čijom se interpretacijom dobijaju informacije o raspodeli temperature po površini posmatranog objekta. Problemi koje je moguće otkriti termografskim ispitivanjem su:
nehomogenost materijala zida, neispravnosti ili nepostojanje toplotne izolacije, vlaga u konstrukciji, buđ, problemi ravnih krovova, toplotni mostovi, otvoreni propusti za vazduh, fuge,  te koncentracija i/ili propuštanja instalacija u podu i zidu.

Završni izvještaj sastoji se od opisa svrhe i cilja merenja, kratkog opisa izvedenih radnji i dobijenih rezultata za svako ispitano mesto. Zatim se termografski snimci analiziraju i sastavlja se zaključak sa identifikacijom nepravilnosti i njihovim vrednostima.

Snimanjem zgrade metodom infracrvene termografije, te kasnijom stručnom interpretacijom moguće je brzo odrediti građevinske i energetske karakteristike te stanje energetskog sastava. Mogućnost bezkontaktnog i daljinskog snimanja ukupnog temperaturnog polja površine posmatranog objekta daje velike prednosti u odnosu na klasične analize građevinskih elemenata spoljnog omotača. Primena je podjednako korisna na postojecim zgradama, zgradama pod zaštitom kao i novim zgradama. Nepravilnosti toplotnih karakteristika spoljnjeg omotača zgrade ogledaju se u razlici temperature površina elemenata.

U normi BS EN 15603 metoda infracrvene termografije spominje se u delu analize toplotnih mostova na spoljnjem omotaču zgrade, pri čemu se ističe kao jedina metoda pronalaženja i identifikacije toplotnih mostova spoljnog omotaca zgrade. Norma EN 13187:2000 objašnjava metodu rada u ispitivanju termalnih mostova i neregularnosti u građevinarstvu medotom infracrvene termografije.

Termografska snimanja zgrada i građevinskih objekata sprovode stručnjaci DAMIBE koji su kvalifikovani za primenu metoda infracrvene termografije prema važećim međunarodnim normama i koji imaju obavezan, validan setifikat ITC i legitimaciju za obavljanje tih aktivnosti.

Primeri izveštaja

Primeri iz prakse

Primeri iz prakse - PDF:

Formular za usluge snimanja

 

 

Trenutno ste na strani: Usluge Vrste usluga Usluge u gradjevinarstvu